În acest moment în România există peste 41.000 de firme de transport marfă și peste 2250 case de expediții. Dacă analizăm cifrele, am putea spune că țara noastră este una dintre cele mai dezvoltate din Uniunea Europeană. Din păcate nu este așa deloc, aceste cifre nu reprezintă nimic bun, din contră, ele reprezintă o mare problemă.
Când ai cerere foarte mare și ofertă puțină, prețul scade. Este regula numărul 1 a comerțului. Piața transporturilor din România este foarte aglomerată atât pentru transportatori dar și pentru casele de expediție. Motivul numărul 1 pentru care se întâmplă acest fenomen este faptul că legile în România sunt făcute pentru a fi fentate.
Legea spune destul de clar că pentru a obține o licență de transport în România, firma trebuie să facă dovada unui capital de lucru de 9000 de euro pentru primul camion, apoi 5000 de euro pentru fiecare al doilea al treilea camion și tot așa.
Tot legea din România mai spune că pentru a putea funcționa pe piața din România, o casă de expediții trebuie să dețină un capital de lucru de 50.000 de euro.
Cum fentează legea transportatorii și casele de expediții? Ei bine, cu ajutorul asigurărilor și cu ajutorul băncilor. Astfel, în loc să aibă nevoie de mii, zeci de mii de euro pentru a pitea începe activitatea, se descurcă cu câteva sute de euro pe care-i plătesc o dată la câteva luni. Este o reglementare care ar trebui eliminată din legislație, altfel se ajunge în punctul în care piața va fi supra aglomerată și prețul pe kilometru va scădea mai mult.