Home Camioane Euro NCAP – nou sistem de punctaje de siguranță pentru camioane

Euro NCAP – nou sistem de punctaje de siguranță pentru camioane

97
0

Organizația independentă Euro NCAP a lansat un nou sistem de rating pentru vehiculele destinate transporturilor de mărfuri grele. Inițiativa este intitulată „Truck Safe” are rolul de a îmbunătăți performanțele pe parte de siguranță ale camioanelor care circulă pe drumurile Europei. Lansarea noului sistem de punctaj vine ca răspuns pentru statisticile conform cărora, deși accidentele produse de camioane sunt doar 3% din totalul accidentelor produse, fatalitățile în cadrul acestor evenimente sunt de 15%.

Ce va urmări noul sistem de punctaj Euro NCAP adresat camioanelor

  • Posibilitatea evitării accidentului – include tehnologii avansate precum Intelligent Speed Adaptation (ISA) și Autonomous Emergency Breaking (ARB), destinate evitării producerii de coliziuni.
  • Vizibilitatea șoferului – include sisteme precum Camera Monitor Systems (eCamera), sisteme care oferă câmpuri de vizibilitate mai largi decât oglinzile normale, inclusiv vizibilitate în unghiurile moarte cruciale în zona urbană
  • Intervenția după accident – designul și funcțiile camioanelor vor fi evaluate pentru a se asigura că sunt facilitate operațiunile de salvare în cazul în care are loc un accident de circulație.

Primele note pentru Truck Safe în cadrul testelor Euro NCAP vor veni în noiembrie anul acesta, și vor fi axate pe camioane folosite în cadrul livrărilor de marfă din orașe, autostrăzi și transportul pe distanțe lungi. Această schemă va evolua în timp, până în 2030 sunt planificate multe accidente cu scopul de testare, în vederea dezvoltării unui viitor mai robust în ceea ce privește funcțiile de siguranță implementate în cadrul camioanelor.

Cum va îmbunătăți Truck Test siguranța pe drumurile Europei

În primul rând, acest nou sistem de rating va reduce fatalitățile și accidentările produse de camioane, îmbunătățind în același timp siguranța atât a șoferului dar și a pietonilor, ori a celorlalți participanți la trafic. În al doilea rând, Truck Test are scopul  de a îmbunătăți siguranța operațională și eficiența costurilor pentru companiile de transport, oferind ajutor operatorilor pentru a se putea decide legat de cele mai sigure camioane pentru anumite joburi. Nu în ultimul rând, Truck Test va ajuta și producătorii de camioane să fabrice și să implementeze soluții de siguranță superioare, în timp.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here