Home Electrice-Autonome Camionul electric TESLA – viitorul transportului de marfă este VERDE! 

Camionul electric TESLA – viitorul transportului de marfă este VERDE! 

544
0

TESLA Semi Un lucru este sigur atunci când vine vorba despre camioanele clasice: acestea poluează! În ultimii 25 de ani, consumul la crescut foarte mult la nivelul întregii planete iar consumul  este în legătură directă cu transportul de marfă. Putem spune faptul că transportul de marfă crește direct proporțional cu consumul.

Problema care trebuie rezolvată în următorii 20 de ani este problema poluării la nivel global, căci altfel riscăm să dispărem cu toții de pe planetă, sufocați de propria poluare. Una dintre variante pentru reducerea poluării este motorul electric. Astăzi vom discuta despre camionul electric produs de Tesla, o companie deja foarte cunoscută pe plan internațional pentru autoturismele electrice absolut fabuloase pe care le produce. 

Deși camionul Tesla nu arată ca un camion normal, cu o poziție la volan centrală, fără cabină pentru dormit, specificațiile cu care compania se laudă sunt destul de încurajatoare. Este clar faptul că în primă instanță acest camion va fi folosit doar pentru livrări locale nu pentru curse de distanță lungă. Haideți să vedem care sunt specificațiile acestui camion absolut incredibil. 

Specificații TESLA Semi 

Camionul poate să accelereze de la 0 la 100 de km la oră, cu o masa maximă autorizată de 40 de tone, în 20 de secunde. Această specificație întoarce cu fundul în sus lumea camioanelor. De fapt există autoturisme care nu pot atinge 100 de km pe oră în mai puțin de 20 de secunde. Avem mai jos un videoclip cu accelerația absolut brutală a camionului Tesla. 

 

Camionul poate parcurge o distanță cuprinsă între 300 și 500 mile cu o singură încărcare a bateriei. Probabil 300 de mile este o echipare, iar cu 500 de mile altă echipare. La un simplu calcul observăm că ar putea scoate o autonomie minimă de 300 mile (480 km) cu o singură încărcare, ceea ce este mai mult decât suficient pentru camioanele angrenate în transportul local de marfă, camioane care fac în medie 150-200 de km pe zi. Sunt cifre destul de încurajatoare am putea spune. 

Prețul de bază pentru Tesla semi este estimat undeva la 150.000 de dolari pentru varianta care are autonomie de 300 de mile, și 180.000 de dolari pentru varianta care are o autonomie de 500 mile. Acest preț este unul destul de competitiv pentru că se încadrează în prețul unui camion diesel. Prin intermediul acestui achiziții, cei de la Tesla spun că proprietarii vor  beneficia de un avantaj de 200.000 de dolari doar din banii pe care i-ar da pe combustibil.  Cu alte cuvinte ce de la Tesla susțin faptul că dacă cineva cumpără un camion de la ei, practic  îl vor lua gratis, întrucât de-a lungul duratei de viață (2 ani), vor pune în „rezervor” cu 200.000 de dolari mai puțin combustibil. Pentru a putea intra în posesia unui astfel de camion, doritorii trebuie să facă o cerere către Tesla și să depună o rezervare de 20.000 de dolari. 

Probabil vor mai trece mulți ani până când vom vedea pe drumurile noastre camioane de la Tesla, însă este absolut evident faptul că motoarele diesel trebuie să dispară din peisaj. În Europa cei de la Volvo experimentează la greu cu motoarele electrice, dar și cu tehnologii alternative  precum LNG. Știm cu toții faptul că un motor care funcționează pe GPL sau pe LNG  poluează infinit mai puțin decât un motor diesel. Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile atât în Europa cât și în Statele Unite, întrucât timpul trece și e nevoie de o schimbare urgenta. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here