Home Stiri 18 ANI – VARSTA MINIMA PENTRU A DEVENI SOFER PROFESIONIST IN ROMANIA

18 ANI – VARSTA MINIMA PENTRU A DEVENI SOFER PROFESIONIST IN ROMANIA

468
0

În luna Decembrie 2022, Camera Deputaților a aprobat un proiect de lege care permite tinerilor de 18 ani să se poată înscrie la cursurile școlilor de șoferi, în vederea obținerii permisului de conducere categoriile C, CE. În luna februarie a acestui an legea a intrat în vigoare și astfel, de mai bine de o lună, tinerii de 18 ani au undă verde spre meseria de șofer profesionist. A scăzut și vârsta la care tinerii pot să devină șoferi profesioniști pe autobuze și autocare, la 21 de ani. Înainte, pentru a putea lucra pe autocar trebuia să ai minim 24 de ani împliniți.

Comunicatul UNTRR

„Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR salută decizia Parlamentului României de a adopta Legea care permite tinerilor să obțină permisul de conducere pentru categoriile C și CE la vârsta de 18 ani.

România devine astfel al 18 stat european care stabilește vârsta minimă de 18 ani pentru conducătorii auto profesioniști de camioane conform prevederilor legislației europene, aplicate de mult timp în Austria, Cehia, Germania, Danemarca, Estonia, Franța, Grecia, Croația, Ungaria, Irlanda, Lituania, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovenia, Suedia și Marea Britanie.

Urmare solicitărilor repetate inițiate de UNTRR încă din 2015 și adresate Guvernului și Parlamentului României, plenul Camerei Deputaților din 13.12.2022 a votat cu 275 voturi pentru și 1 vot abținere adoptarea Legii pentru modificarea și completarea Codului Rutier – respectiv a OUG nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice care permite tinerilor de 18 ani posesori de permis de conducere categoria B să obțină și permisul pentru categoriile C și CE. Prin acest vot, România transpune prevederile DIRECTIVEI nr. 645/2018 prin care tinerii pot obține permisul de conducere pentru categoriile C și CE la vârsta de 18 ani.

Chiar dacă vine cu întârziere, această lege poate să ajute în următorii ani atât industria transporturilor rutiere cât și economia națională. În perspectiva adoptării generale la nivel european a vârstei de 18 ani pentru obținerea permisului de conducere categoria C și CE care le va permite tinerilor să conducă camioane și în trafic internațional, România va avea deja pregătită industria și forță de muncă calificată pentru această activitate.

UNTRR solicită Președintelui României promulgarea urgentă a legii adoptate de Parlament, pentru a permite tinerilor să obțină permisul de conducere pentru categoriile C și CE la vârsta de 18 ani, in acest fel răspunzând nevoilor industriei de transporturilor rutiere de a angaja conducători auto profesioniști și oferind oportunități de angajare în România pentru tinerii aflați în căutarea unui loc de muncă bine plătit”, a transmis UNTRR.

Îngrijorări

Există și voci care spun că această decizie va aduce după sine adevărate tragedii, întrucât tinerii de 18 ani nu sunt suficient de maturi astfel încât să stăpânească un mastodont de 40 de tone. Se aduc drept dovezi numărul foarte mare de accidente cauzate de această categorie de vârstă în România la capitolul autoturisme, alături de faptul că meseria de șofer profesionist este una foarte solicitantă pentru oamenii maturi, de 30-40 de ani. Să nu uităm că discutăm despre o meserie în care este legal să se muncească 15 ore pe zi, ceea ce poate fi catastrofal pentru niște tineri care nu au lucrat nicăieri nici măcar 8 ore pe zi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here