Home Camioane TollRO – ultimele informații despre rovinieta de 7000 de euro pentru camioanele...

TollRO – ultimele informații despre rovinieta de 7000 de euro pentru camioanele din România

144
0

De la 1 ianuarie 2026 intră in vigoare noua taxă de drum TollRo destinată transportatorilor (vehiculelor cu MMTA minim 3.5 tone), o taxă de drum care va înlocui rovinieta actuală și care va fi calculată în funcție de distanța parcursă pe anumite sectoare de drum, norma de poluare a vehiculului și timpii de staționare.

În prezent, cea mai scumpă rovinietă pentru transportatori este cea de 1210 euro / an, iar de la 1 ianuarie 2026 aceasta va crește de 6 ori, și va ajunge la 7000 de euro pentru camioanele Euro 6 care parcurg anual 100.000 de kilometri pe autostrăzile din România. Pentru drumurile naționale, taxa va fi redusă cu 50% față de autostradă, deci undeva la 3500 de euro pentru 100.000  de km parcurși.

Cum va putea fi achitată noua taxă de drum de către transportatori

  • În baza unui contract încheiat între utilizator SETRo cu un furnizor SETRo
  • în baza unui tichet de rută cu o singură trecere, emis prin intermediul aplicațiilor informatice interconectate cu STRR. Tichetul de rută se achită anterior efectuării trecerii.
  • prin aplicație mobile pusă la dispoziția utilizatorilor cu titlu gratuit de CNAIR

Ce sancțiuni vor risca transportatorii care nu vor achita taxa de drum

Transportatorii care nu vor achita taxa de drum vor risca mai multe tipuri de sancțiuni. Prima sancțiune este de 100 de ori taxa de drum datorată dar nu mai mult de 1000 de lei în situația în care se va putea stabili foarte clar distanța parcursă de vehicul, sau o amendă de maxim 2000 de lei în situația în care nu se va putea identifica foarte clar distanța parcursă de vehicul pe drumurile din România. Plata amenzilor trebuie efectuată în maxim 72 de ore de la luarea la cunoștință, respectiv de la primirea amenzii.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here