Home Editorial Șoferii ucraineni – soluția pentru criza de șoferi din România?

Șoferii ucraineni – soluția pentru criza de șoferi din România?

337
0
Șoferii ucraineni

Pe piața muncii din România există mari deficiențe de personal, pe toate palierele, însă cel mai afectat este de departe cel al transporturilor. Transportatorii trag semnale de alarmă de ani buni asupra faptului că există o problemă pe piața muncii, tot mai mulți șoferi pleacă să lucreze în străinătate unde salariile sunt mult mai mari, în timp ce în România rămân doar începătorii, și ei pentru o perioadă de timp destul de scurtă, respectiv până prind experiență.

UNTRR a cerut în toamnă recunoașterea documentelor conducătorilor auto eliberate de Ucraina conform prevederilor europene și facilitarea angajării rapide a conducătorilor auto ucraineni la companiile românești de transport rutier.

Având în vedere faptul că prevederile Regulamentului 1280/2022 au intrat deja în vigoare la nivel european și multe State Membre permit angajarea imediată a conducătorilor auto ucraineni, UNTRR solicită autorităților române să aplice fără întârziere noile prevederi europene privind recunoașterea permiselor de conducere și a cărților de calificare ale conducătorilor auto ucraineni, pentru a permite și transportatorilor rutieri români să angajeze rapid conducători auto profesioniști din Ucraina printr-o simplificare a procedurilor administrative ”- notează UNTRR

Întrebarea de bază este dacă transportatorii români, companiile de transport românești se pot înțelege cu cetățeni care nu vorbesc limba română. Avem informații conform cărora există transportatori români care au adus personal de peste mări și țări, transportatori care ulterior s-au plâns de barierele lingvistice și de faptul că au pierdut contractele din pricina acestor șoferi. România este o țară dificilă pentru șoferi, există multe lipsuri, de la semnal GPS până la destinații locale în care nu se vorbește o boabă engleză. Este mai mult decât evident faptul că un asemenea proiect ar însemna un dezastru total pentru companiile de transport românești, care oricum nu duc foarte bine din pricina prețului mic pe kilometru.

Este imposibil să lucrezi pe camion în România fără să știi limba română, există mărturii ale șoferilor cu experiență care lucrează de zeci de ani pe țară și care și acum întâmpină dificultăți la anumite curse, pe anumite trasee. Așadar, șoferii ucraineni nu pot fi o soluție viabilă pentru criza de șoferi care s-a instaurat pe piața muncii din România.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here