Home Camioane Prețul incredibil al unui camion 100% electric – Merită investiția?

Prețul incredibil al unui camion 100% electric – Merită investiția?

126
0

Camioanele electrice sunt deja printre noi de ani buni, nu mai sunt o enigmă, nici o struțo-cămilă la care șoferii profesioniști să se uite precum struțul la piuliță. Ele merg pe drumurile Uniunii Europene de ani de zile și sunt destul de potrivite pentru transporturile de marfă pe distanțe scurte, în special în centrele marilor orașe unde există mari probleme cu poluarea. Cu alte cuvinte, în ciuda autonomiei scăzute, își fac treaba pentru care au fost proiectate și scoase pe piață însă întrebarea de bază este merită oare investiția? Cât costă un camion electric?

În primul rând, camioanele electrice nu se achiziționează pentru aceleași scopuri pentru care se achiziționează camioanele diesel. Camioanele electrice momentan sunt folosite pentru zonele urbane unde există restricții legislative referitoare la normele de poluare. În România cum nu există asemenea restricții, este și normal să nu vedem camioane electrice, să nu existe nici măcar infrastructură de încărcare pentru ele. După cum bine știm, camioanele electrice au nevoie de prize de 230kW pentru a-și putea reîncărca bateriile într-un timp oarecum util, gen 2.5, maxim 3 ore.

În al doilea rând, companiile care investesc în camioane electrice au grijă să-și fixeze niște tarife care să acopere aceste costuri, fiți siguri că ele nu merg cu 0,6 euro / km cum merg antreprenorii români în România, astfel încât nici măcar un camion Euro 5 să nu se poată amortiza într-un timp util (4-5 ani).

Cât costă un camion electric nou?

Pentru a ne face o idee despre cât costă un camion nou, putem consulta mobile.de. Acolo găsim cu siguranță niște camioane electrice care să ne ajute să ne facem o idee cât de cât. Astfel, avem un Mercedes-Benz eActros din 2022, cu 33.000 de kilometri la bord, aproape nou, pentru care se cere suma de 350.000 de euro, TVA inclus, 300.000 de euro fără Tva.

Mai avem apoi un cap tractor din 2017 de la FRAMO care are 77.000 de kilometri la bord și pentru care se cere suma de 300.000 de euro cu TVA, sau 250.000 de euro fără TVA. Analizând aceste prețuri, ne dăm seama fără dar și poate că un camion 100% electric, nou nouț se vinde probabil în jurul sumei de 400.000 de euro.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here