Ca orice document obținut în România, cartela tahograf pentru conducătorul auto se obține cu cozi pe la instituțiile bugetarilor și, bineînțeles, foarte mulți bani. Orice document obținut în România costă și ca să-l obții trebuie să treci prin furcile caudine. Haideți să vedeți cum se obține cartela pentru tahograf într-o țară ca România, care se vrea a fi membră a Uniunii Europene, Uniune Europeană în care majoritatea documentelor se emit pe loc sau online.
Pașii de urmat pentru obținerea cartelei tahograf
Instituția cu care veți avea de-a face este ARR și trebuie să vă faceți timp liber de la serviciu pentru a putea depune documentele, întrucât ca orice instituție bugetară, are program de lucru fix în timpul programului de lucru al celor care muncesc la privat, astfel încât să-i deranjeze cât mai puțini cetățeni.
Documente necesare pentru eliberarea cartelei tahograf
- Cerere – este un tipizat pe care-l găsești la sediul ARR, tot ce trebuie să faci este să-l completezi.
- Copie CI – evident fiind vorba despre o instituție bugetară, doar nu o să facă ei copii la documente
- Copie Permis – permisul de conducere trebuie să fie valabil pentru una dintre categoriile C, C1, D, D1
- Fotografie color – trebuie făcută în format 25 x 32 și, evident, nu se poate face la sediul ARR
- Chitanța de 239 RON – contravaloarea cartelei tahograf, se poate plăti la Poșta Română
După ce ați depus documentele, cartela tahograf va fi eliberată în 15 zile și va fi valabilă timp de 5 ani. Ar fi foarte indicat ca în maxim 5 zile de la ridicarea cartelei tahograf de la sediul ARR (va trebui să mai faceți un drum la ARR pentru a ridica această cartelă, instituția nu trimite prin poștă ca să nu cheltuie bani) să o testați să vă asigurați că funcționează corespunzător. Dacă nimeriți una defectă și nu o dați înapoi în 5 zile o să plătiți din nou cartela.