Home Legislație Parlamentul European a votat înăsprirea pedepselor pentru abateri în trafic

Parlamentul European a votat înăsprirea pedepselor pentru abateri în trafic

71
0

Parlamentul European a aprobat o măsură prin care permite ca pedepsele aplicate șoferilor într-o țară EU să fie recunoscute în întreaga Uniune Europeană. În plus, lista cu abateri considerate grave s-a lărgit puțin în urma votului.

Membri Parlamentului European au scos în evidență faptul că abaterile grave de la Codul Rutier precum viteza excesivă sau consumul de alcool la volan ar trebui să fie mai aspru pedepsite în Uniunea Europeană. În acest moment, dacă un șofer își pierde permisul de conducere în urma unei abateri într-o țară UE alta decât cea care a emis permisul de conducere, pedeapsa care se poate aplica se referă doar la țara în care s-a comis contravenția.

Pentru a rezolva această problemă, au fost propuse noi măsuri legate de suspendarea, restricționarea sau anularea unui permis de conducere al lui cetățean non-rezident. Astfel, țările vor comunica între ele pentru a se asigura de faptul că măsura va fi uniformă în toate statele membre ale Uniunii Europene.

În plus, discuțiile la nivel de EU includ posibilitatea de a adăuga infracțiunea de conducere fără permis pe lista abaterilor foarte grave, alături de conducerea sub influenta băuturilor alcoolice în cazul în care se produc accidente soldate cu morți pe șosele.

Mai mult, depășirea vitezei legale cu mai mult de 50 km/h va fi considerată o abatere foarte gravă care ar putea duce la suspendarea dreptului de a conduce. Există și planuri pentru zonele rezidențiale, cei care vor depăși limita de viteză cu mai mult de 30 km/h se vor trezi de asemenea cu permisul de conducere suspendat.

În termen de implementare, Parlamentul European dorește să seteze un termen limită de 10 zile lucrătoare pentru ca țările UE să se notifice între ele legat de deciziile luate, cu 15 zile lucrătoare timp de deliberare dacă sancțiunile vor fi doar pe plan național sau la nivel de Uniune. Șoferul va fi anunțat de decizia finală într-un termen de 7 zile lucrătoare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here