Home Camioane Motivul real pentru care se modifică Rovinieta – editorial Alex Ciocan

Motivul real pentru care se modifică Rovinieta – editorial Alex Ciocan

592
0

Din 2026 Rovinieta se modifică, puțin pentru autoturisme, mai mult pentru camioane, respectiv pentru transportatori. Ministerul Transporturilor spune că această modificare respectă dispozițiile Directivei privind Eurovinieta 1999/62/CE (modificată prin Directiva UE 2022/362), astfel cum a fost adoptată în legislația română. Problema nu este că se scumpește, ci faptul că ea crește de fapt de 6 ori pentru transportatori. Dacă astăzi un camion mai greu de 12 tone, cu minim 4 axe plătește 6000 de lei, adică 1200 de euro rovinieta pe an, din 2026 va plăti nici mai mult nici mai puțin de 7050 euro, cu condiția să fie un camion Euro 6.

Autoritățile se ascund sub fusta UE, încearcă s-o dea după vișin că cică ei nu-s de vină, ne arată cifre că și Austria la fel are, că și-n Germania s-a scumpit, dar din păcate oamenii se fac că uită un aspect crucial: România nu este nici Austria, nici Germania atunci când vine vorba de PIB-ul pe cap de locuitor. România este o țară încă bananieră, în care salariile sunt asemănătoare cu cele din Africa Modernă, iar prețul pe kilometru pe care merg transportatorii români, abia permite achiziția de roviniete de 6000 de lei pe an, nu mai intră în discuție o rovinietă de 6 ori mai scumpă.

Adevăratul motiv care stă în spatele acestei modificări, este banul public. Bugetarii din Ministerul Transporturilor sunt conștienți de faptul că acești bani nu or să vină de la buget, or să vină fix de la singurul sector care produce toți banii din țară și anume sectorul privat. Statul nu are firme de transport ca să aibă de suferit. De suferit or să sufere tot săracii, amărâții cu 2-3 camioane care abia se chinuie azi să cumpere rovinieta actuală de pe-o lună pe alta.

Pe acești bugetari nu-i interesează dacă vor falimenta mii de companii micuțe, pe ei îi interesează să jumulească niște saci de bani de pe firmele mari care vor rămâne pe piață din 2026. Este mai mult decât evident că bugetarii din Ministerul Transporturilor nu se vor opune niciodată unei asemenea nedreptăți, pentru că mai mulți bani la buget înseamnă pensii speciale, salarii nesimțit de mari, tichete de vacanță care pot fi cheltuite în minivacanțe și așa mai departe. Trăim într-o țară de hoți și de bandiți, obișnuiți să jupoaie tot ce se poate de pe cel care muncește. Și dacă nu credeți acest lucru, aruncați o privire la taxele pe salarii în România, sunt 42,8%!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here