Home Camioane De la abur la hidrogen – Cum arată peste 200 de ani...

De la abur la hidrogen – Cum arată peste 200 de ani de evoluție a camioanelor?

52
0

Camioanele sunt printre noi de sute de ani și sincer, nu cred că-și mai poate imagina cineva în ziua de azi o lume fără ele. Consumul a crescut foarte mult comparativ cu epoca preindustrială, populația globului și ea a crescut foarte mult, mai bine de 3 ori față de acum 100 de ani. O lume fără camioane nu ar mai putea fi posibilă.

Primele camioane au fost cele pe bază de abur, construite la finalul anilor 1700. În 1769 Nicolas-Joseph Cugnot avea să pună bazele unui proiect care sute de ani mai târziu avea să devină oarecum mai popular. Camioanele pe abur încep să se dezvolte masiv la finalul anilor 1800, multe dintre ele fiind vândute în Franța și Statele Unite ale Americii.

Camioanele pe bază de combustibili fosili, sau cu motoare pe combustie internă apar în 1895 prin prisma lui Karl Benz. Acesta a dat practic startul industriei moderne la care s-au alăturat mai târziu companii precum Peugeot, Renault și Bussing. Peste ocean, în SUA, primul camion a fost construit de Autocar în anul 1899, cu motoare de 5 sau 8 cai.

Motorul diesel apare în 1923, tot în curtea lui Karl Benz și are probleme destul de mari în a se impune pe piața din SUA, unde chiar și în anii 1970 existau camioane de mare tonaj care funcționau pe bază de benzină. Culmea, în 2040 motorul diesel are să dispară din fabricație, cel puțin în Europa, noile standarde de poluare nu le mai permit folosirea.

Europa și lumea civilizată de fapt se îndreaptă spre ecologie, spre reducerea noxelor CO2, spre un transport sustenabil care trebuie făcut în ziua de azi cu camioane pe gaz (CNG – LNG), cu camioane 100% electrice bazate pe baterii și, de asemenea, cu camioane pe bază de hidrogen, o tehnologie de ultimă generație care are doar avantaje.

Ce ne va aduce viitorul mai exact? Nimeni nu știe, însă cu siguranță ne îndreptăm spre dispariția motoarele poluante. Camioanele electrice și cele pe bază de hidrogen sunt în acest moment la început de drum, spre exemplu ele reprezentând doar 0.6% din totalul camioanelor diesel existente în acest moment în Uniunea Europeană.

Viitorul cu siguranță va fi unul electric pentru camioane, lipsit de poluare. Deși astăzi timpii de încărcare și autonomia camioanelor electrice lasă de dorit, tehnologia avansează constant și este doar o chestiune de timp până când performanțele camioanelor electrice le vor depăși pe cele ale camioanelor diesel.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here