Home Camioane Cum păcălește statul român micii transportatori cu rovinieta

Cum păcălește statul român micii transportatori cu rovinieta

1525
0

Rovinieta în România este o țeapă prin definiție, indiferent de categoria de vehicul pentru care se cere, însă în cele ce urmează vom aborda țeapa primită direct de transportatori din partea statului român în momentul achiziției rovinietei. După cum știm, pentru un ansamblu de tip cap tractor + semiremorcă, un patron trebuie să plătească anual statului român anual pentru a putea rula cu acel ansamblu pe drumuri, nici mai mult nici mai puțin de 5961.19 RON. Da, ați citit bine, atât este rovinieta pentru camioanele cu masa maxima autorizata de peste 12 tone, cu minim 4 axe.

Evident, firmele mari le cumpără pe 1 an, însă micii transportatori, cei care au 1,2, 3 camioane, sunt nevoiți să le cumpere pe câte o lună. Ei bine, cât credeți voi că este rovinieta pentru un camion pe o lună, din moment ce pe un an este 5961.19 RON? Cum ar fi normal și de bun simț, respectiv 5961.19 împărțit la 12? Adică 496.75 RON?

Nici vorbă. Statul stă la ciupeală la cei care nu-și permit, și are îndrăzneala să ceară 596.12 RON, cu 100 de lei mai mult decât ar fi corect din punct de vedere matematic. De ce se întâmplă acest lucru? De ce nu au tupeu să ceară de la transportatorii cu sute de camioane care oricum au bani să plătească pe 1 an întreg. De ce tocmai pe micii transportatori stau călare cu astfel de găinării abjecte, menite să descurajeze total pe cei care dețin un business corect în România.

Despre amenzile pentru cei care îndrăznesc să circule fără roviniete nu mai discutăm în detaliu. Ele pornesc de la 275 RON pentru autoturisme și urcă până la 23.800 pentru vehiculele de transport marfă cu MMA mai mare sau egală cu 12 tone, cu minimum 4 axe. Așadar, vrei nu vrei, trebuie să o cumperi, din păcate, cu dublă bătaie de joc la pachet. O dată bătaie de joc pentru că se plătesc miliarde de euro anual pentru această rovinietă și drumuri nu există, a doua oară bătaie de joc pentru modul abject și cinic prin care se face împărțeala și se stabilește cuantumul rovinietei pe 30 de zile.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here