Home Camioane DE CÂȚI BANI AI NEVOIE PENTRU A DESCHIDE ȘI OPERA O FIRMĂ...

DE CÂȚI BANI AI NEVOIE PENTRU A DESCHIDE ȘI OPERA O FIRMĂ DE TRANSPORT MARFĂ ÎN ROMÂNIA

340
0

Se zvonește că pentru a deschide o firmă de transport în România nu ai nevoie de foarte mulți bani, ci doar de 200 de lei pentru capitalul social și 1000 de lei pentru licența de transport. Și, evident, trebuie să ai bani pentru un camion, cap tractor dacă vrei să lucrezi ca subcontractor sau ansamblu complet dacă vrei să lucrezi la contracte sau pe bursă.

La un calcul superficial, mulți ar crede că sunt suficienți 10-15 mii de euro pentru a intra în business, însă cifrele sunt departe de adevăr pentru că pe lângă investiția în vehicul și licența de transport, mai sunt necesare foarte multe „mărunțișuri” dar care la final când le aduni, realizezi că suma necesară pentru a intra în acest business este una mult mai mare.

DE CÂȚI BANI AI NEVOIE PENTRU A DESCHIDE O FIRMĂ DE TRANSPORT ÎN ROMÂNIA

Înființare SRL – 500 RON – asta în cazul în care ești dispus să umbli tu pe la Registrul Comerțului pentru a scoate actele, dacă apelezi la o firmă de specialitate te va costa undeva la 2000 de lei.

Atestat manager transport – 500 RON – obligatoriu trebuie să deții un astfel de document, fără el nu vei putea obține licența de transport marfă.

Semnătură electronică – 300 RON – obligatorie de la 1 ianuarie 2024 pentru emiterea facturilor fiscale prin intermediul e-Factura al celor de la ANAF. Fără semnătură electronică nu veți putea emite facturi.

Licență de transport ARR – 1000 RON – se obține de la sediul ARR după ce iasă actele de la SRL, procedura este destul de simplă și licența vine destul de ușor dacă se respectă cerințele de bază.

Asigurare ROTR – 700 RON / an – firmele de transport care doresc licență de transport trebuie să facă dovada că au 9000 de euro capital de rulaj pentru primul camion, apoi câte 5000 de euro pentru fiecare al doilea, al treilea camion, etc. Dacă nu există acești bani, se poate face o asigurare ROTR cu 700 de lei / an.

Asigurare CMR – 2000 RON / an – fără această asigurare nu se poate efectua transport de marfă nici național nici internațional. 2000 de RON / an costă de obicei asigurarea CMR care acoperă 50.000 de euro.

Asigurare RCA – 9000 RON  / an – oarecum norocoși cei care își înființează în viitorul apropiat o firmă de transport cu camioane, întrucât până în urmă cu ceva timp o asigurare RCA pentru un cap tractor, la B0 ajungea și 18.000 de lei. După protestele transportatorilor de la începutul anului 2024, RCA pentru camioanele B0 s-a plafonat la 9000  RON.

Rovinietă – 6000 RON / an – obligatoriu pentru cei care efectuează transport național de mărfuri, lipsa rovinietei se sancționează de către CNAIR cu amendă maximă de 11900 RON.

Diesel – 20.000 RON / lună – un camion consumă în medie motorină cam de 20000 de lei / lună (10.000 km) iar acești bani trebuie să-i în cont pentru că facturile în transport se achită cam la 30 de zile. Deci prima lună o să fii nevoit să aduci bani de acasă pentru motorină, posibil și a doua lună dacă ai „bafta” să-ți întârzie clienții la plata facturilor.

Contribuții – 1200 RON / lună – este vorba despre contribuțiile salariului șoferului. Chiar dacă o să lucrezi personal pe camion și nu o să iei salariul, o să fii nevoit să achiți CAS, CASS și impozit la salariul minim pe economie.

Contabil – 1000 RON / lună – serviciile bune de contabilitate costă, și deși există multe firme care se laudă că pot oferi servicii de contabilitate pentru firme de transport cu 500 de lei / lună, prețul mic ascunde de obicei incompetență, delăsare și lipsă de interes. Serviciile de contabilitate de calitate nu au cum să fie vreodată ieftine.

Cont bancar SRL – 100 RON / lună – o cheltuială mică dar care la final de an se adună. Comisioanele bancare și plata pachetelor de servicii sunt și ele o cheltuială care trebuie luată în seamă.

Bani de reparații – 10.000 RON – o sumă modică pe care trebuie s-o ai în conturi doar pentru reparațiile camionului în cazul în care se întâmplă să ți se defecteze chiar în prima lună. Fiind firmă nouă băncile nu îți vor împrumuta nimic.

TOTAL: 52300 RON, undeva puțin peste 10.000 de euro trebuie să ai în buzunar pe lângă camionul propriu-zis dacă vrei să deschizi o firmă de transport marfă în România.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here