Home Camioane CARE AR FI UN SALARIU CORECT PENTRU UN SOFER PROFESIONIST CARE LUCREAZA...

CARE AR FI UN SALARIU CORECT PENTRU UN SOFER PROFESIONIST CARE LUCREAZA PE TARA

404
0

Munca de șofer profesionist care lucrează pe țară este mult subevaluată. Astăzi un salariu bun se duce în medie spre 6000 de lei NET, bani în mână. Problema cu munca pe România este că implică foarte multe neajunsuri, pornind de la drumurile proaste, lipsa GPS-ului, locațiile de încărcare-descărcare ce sfidează ridicolul, riscurile datorate lipsei autostrăzilor și a șoferilor care se urcă la volan beți sau drogați, și terminând cu lipsa parcărilor, a locurilor în care șoferul să-și rezolve nevoile fiziologice în decență, nu în spatele clădirilor unde primesc încărcare sau descărcare cum se întâmplă astăzi. Nu mai spunem de dușuri, mașini de spălat hainele, localuri ceva mai ieftine în care la final de zi să-și poată cumpăra o masă caldă.

Nici începătorii nu sunt atrași de munca pe România, nici angajatorii nu se înghesuie să aducă începători în firme, exact din cauzele menționate mai sus. O problemă mare de tot în România este și prețul pe kilometru pe care rulează camioanele, fie că au contracte cu firme de spediție (tracționiști), fie că lucrează individual (pe burse). Atunci când lucrezi pe 4 lei / km, de unde să și plătești mai mult? Și de aici pornește o altă problemă care vine și pune un mare semn de întrebare asupra existenței firmelor de transport, din moment ce acum acest business nu este unul sustenabil. Apare inevitabil plata la gri, apare inevitabil magnetul și șoferul „este obligat” să-l folosească iar mediul de business devine unul putred care pur și simplu nu mai are forța să ofere un salariu mai bun.

Din punctul meu de vedere, un salariu bun și totuși REAL pentru România ar fi undeva la 1500 euro, net bani în mână cu condiția să se respecte timpii de repaus și odihnă, să nu se folosească magnetul, maimuța, urangutanul sau alte dihănii montate în camion pentru alterarea tahografului. Momentan, 6000 de lei înseamnă undeva la 1200 de euro în situația în care șoferii nu prea respectă regulile.

Voi ce părere aveți, care credeți că ar trebui să fie un salariu corect pentru un șofer profesionist care lucrează pe România?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here