Home Camioane Camioanele pe bază de hidrogen – Cum funcționează și cine le produce...

Camioanele pe bază de hidrogen – Cum funcționează și cine le produce pentru Europa

90
0

Camioanele alimentate cu hidrogen par să fie scoase mai de grabă dintr-un film Science Fiction, multora dintre noi încă nu ne vine să credem că ele nu doar există, dar funcționează de ani de zile pe drumurile Europei. Principiul lor de funcționare este unul extraordinar de ingenios. Sunt dotate cu motoare electrice și cu rezervoare de hidrogen. Combină hidrogenul cu oxigenul și produc energie electrică și apă. Energia electrică este folosită pentru a propulsa camioanele spre destinație în timp ce apa este eliminată din sistem, rezultând un vehicul cu emisii zero de carbon.

Avantajele camioanelor cu hidrogen comparativ cu camioanele 100% electrice sunt covârșitoare, începând cu autonomia care este mult mai mare și terminând cu perioada de alimentare. Dacă un camion electric este nevoit să stea la încărcat minim 2 ore la o priză de 230 kW, un camion cu hidrogen poate fi alimentat full în maxim 20 de minute. Astfel, camioanele cu hidrogen sunt mult mai practice și mult mai ușor de manageriat, bucurându-se și de productivitate mai mare. Și nu, nu sunt periculoase chiar dacă folosesc hidrogenul, un gaz folosit și pentru trimiterea rachetelor în cosmos.

În Europa avem deja două modele de camioane pe bază de hidrogen, unul produs de IVECO, respectiv Iveco s-eWAY FCEV și unul produs de HYUNDAI, respectiv Hyundai XCIENT Fuel Cell. Cei de la Hyundai sunt oarecum pionierii acestei tehnologii, compania având peste 47 de astfel de camioane vândute deja în Elveția. Într-un comunicat de presă Hyundai afirma faptul că din 2022 până astăzi, cele 47 de camioane XCIENT Fuel Cell vândute în Elveția au adunat peste 7 milioane de kilometri la bord, fără să fie necesare intervenții mecanice majore, ceea ce demonstrează fiabilitatea lor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here