Home Camioane Camioanele electrice ar putea să devină mult mai populare în curând. Iată...

Camioanele electrice ar putea să devină mult mai populare în curând. Iată de ce

314
0

Întreagă industrie a transportului face eforturi destul de mari pentru a limita pagubele produse asupra climei.  Pentru a grăbi tranziția spre un transport mult mai sustenabil, cei de la Volvo și-au propus ca până la finalul anilor 2040, camioanele pe care le produc să nu mai folosească combustibil fosil.  

Astfel,  dezvoltarea camioanelor electrice va juca un rol foarte important în atingerea acestui obiectiv.  Poate pentru mulți pare o țintă puțin realistă, însă dacă ne uităm ce se întâmplă pe piața autoturismelor, ne dăm seama că lucrurile evoluează mult mai repede decât ne-am putut imagina vreodată. 

De ce camioanele electrice ar putea prinde aripi în următorii cinci ani

În urmă cu 10 sau 15 ani când au apărut primele vehicule electrice, costurile lor atât de achiziție cât și de rulare erau destul de mari. Astăzi însă vedem faptul că toți marii producători de autoturisme, dețin și vehicule full electrice în portofoliu, la prețuri care nu pot fi considerate nici pe departe foarte mari. 

Deși camioanele sunt mult mai mari și mult mai scumpe, dacă funcționează pe curent electric, devin  mult mai fiabile în timp. Motorul electric are nevoie de mult mai puțină întreținere, iar prețul bateriilor scade de la an la an.  Dacă mai punem la socoteală și investițiile recente făcute pe plan mondial în energie regenerabilă, dacă facem bine calculele, ajungem să constatăm faptul că în acest moment, a rula un camion pe curent electric costă mult mai puțin decât a rula un camion care folosește diesel. Pe viitor balanța  costurilor eficiente va înclina și mai mult în valoarea camioanelor electrice. 

Bateriile devin din ce în ce mai bune

Din cauza faptului că cerința pentru vehicule electrice a crescut foarte mult, tehnologia bateriilor s-a îmbunătățit de asemenea. Bateriile au devenit mult mai ușoare, cele pe litiu-ion având practic o treime din greutatea celor pe acid. Și pe măsură ce timpul trece, bateriile devin tot mai ușoare și mai performante. În momentul în care vom intra cu adevărat în era bateriilor solide, saltul tehnologic al bateriilor folosite pe camioanele electrice va fi fantastic. Aceste este baterii se încarcă foarte repede și pot fi folosite în cantități de două ori mai mari față de densitatea bateriilor litiu-ion folosite astăzi. Se va dubla practic autonomia vehiculelor care vor folosi astfel de baterii. 

Problemele legate de infrastructură

Astăzi să încarci un camion electric  ce nu are nevoie să parcurgă mii de kilometri în câteva zile, se poate face peste noapte. Astăzi infrastructura pentru alimentarea camioanelor electrice este destul de plăpândă dar pe măsură ce orașele se dezvoltă, se dezvoltă și centre logistice, stațiile de carburant, hipermarketurile. Dacă în urmă cu 10 ani în România de exemplu existau orașe care nu aveau nici măcar o stație de încărcare pentru autoturismele electrice, astăzi stațiile de încărcare sunt la tot pasul. 

Camioanele electrice devin o opțiune mai bună

După cum spuneam mai sus prețul energiei urmează să scadă în următorii ani din cauza dezvoltării capacității de a produce energie verde. Astfel, alegerea unui camioane electric în următorii ani va fi o opțiune mult mai bună decât am putea crede astăzi. Deși în mod normal atunci când se fac achiziții pentru o companie de transport nu se ține cont de nevoile șoferilor, putem spune faptul că aceștia vor fi mult mai mulțumiți de vehiculele electrice,  întrucât acestea produc mai puține vibrații, mai puțin zgomot decât camioanele tradiționale. Camioanele electrice sunt mai simplu de manevrat în traficul aglomerat și cu siguranță și șoferii se vor bucura mai mult de ele decât se bucură astăzi de camioanele diesel. Rămâne de văzut încotro se vor îndrepta lucrurile.

Limitările sunt o problemă pentru oamenii lipsiți de imaginație

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here