Home Camioane Bisericuța asiguratorilor – sau cum a ajuns RCA 18.000 de lei pentru...

Bisericuța asiguratorilor – sau cum a ajuns RCA 18.000 de lei pentru camioane în România

313
0

O asigurare RCA pentru un camion cu MTMA peste 16 tone, adus de afară și înmatriculat în România ajunge la 18.000 de lei, de 3 ori mai mult decât o asigurare RCA pentru același tip de camion, în Spania. Nu mai punem la socoteală faptul că RCA în Spania are și câteva beneficii pe care în România le vezi doar la polița CASCO destinată camioanelor, beneficii precum tractări gratuite. Cum au ajuns în România asigurările RCA să coste 18.000 de lei însă?

Cum a ajuns RCA 18.000 de lei pentru camioane în România

  1. Bisericuța asiguratorilor – în acest moment, în România mai activează undeva la 5-6 companii de asigurare, restul au intrat în faliment ori au ieșit definitiv de pe piața asigurărilor din România. În momentul în care ai parte de niște furnizori de servicii atât de puțini pe piață, este mai mult decât evident faptul că aceștia se vor uni într-un cartel, ca să nu zicem direct faptul că și-au făcut bisericuță și profită de faptul că cei care au nevoie de poliție RCA nu au de unde să cumpere din altă parte decât de la ei. Din păcate, asigurările RCA încheiate în străinătate nu sunt valabile în România. Astfel, toate companiile de asigurări din România, oferă prețuri la RCA destinat camioanelor B0 cuprinse între 14 și 19 mii de lei.
  2. Lipsa de supraveghere – piața RCA trebuie supravegheată foarte atent de ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiară, întrucât produsele comercializate sunt considerate drept obligatorii pentru clienți. După cum știm, un autoturism ori un camion nu pot circula fără asigurare RCA valabilă pe drumurile publice. În cazul în care sunt surprinse pe drumuri fără RCA de către poliție, se ridică certificatul de înmatriculare și numerele de înmatriculare, amenda care urmează să fie acordată va fi și ea una considerabilă. Din păcate cei de la ASF lucrează ca de obicei împotriva cetățenilor acestei țări, ca orice alți bugetari plătiți regește din bani publici. Salariile celor din conducerea ASF sunt absolut scandaloase, acestea depășind lejer suma de 10.000 de euro / lună. Ce primesc românii în schimbul acestor bani? Nimic.

În linii mari, când pisica nu-i acasă, șoarecii joacă pe masă. În România companiile de asigurări își fac de cap cum vor ele, fiind la adăpostul lipsei de interes a statului român pentru proprii cetățeni și pentru propriul mediu de business.

În ianuarie 2024 transportatorii au ieșit în stradă cerând plafonarea RCA la 9000 de lei, plafonare care s-a obținut doar temporar și doar atât timp cât asigurarea RCA este cumpărată prin intermediul BAAR, vehiculul fiind introdus ulterior în baza de date a asiguraților cu risc ridicat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here